«Μαγιονέζα» ταραμά (ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί και κρεμμύδι)

«Μαγιονέζα» ταραμά (ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί και κρεμμύδι)

Facebook
Twitter
Email

Δεν ανησυχούμε αν στο μέσον της διαδικασίας η ιδιότυπη αυτή ταραμοσαλάτα δεν έχει πήξει. Αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, θα προκύψει μια υπέροχη κρεμώδης παρασκευή, η υφή της οποίας θυμίζει αυτήν της μαγιονέζας. Άλλο ένα πράγμα που χρειάζεται προσοχή είναι η επιλογή ελαιολάδου: όσο πιο ελαφρύ, τόσο πιο απαλή η γεύση της ταραμοσαλάτας.

Προετοιμασία: περίπου 30΄

Διαδικασία:

Βάζουμε τον ταραμά στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) και τον χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 1/2 λεπτό. Επειδή θα κολλήσει στα τοιχώματα, θα χρειαστεί να σταματήσουμε τη λειτουργία της συσκευής και να «σπρώξουμε» τον ταραμά με ένα κουτάλι προς τα μαχαίρια. Ρίχνουμε σταδιακά λίγο – λίγο το νερό (1 – 1½ κουτ. σούπας κάθε φορά), εναλλάξ με το λάδι (περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι τη φορά) και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Τα υγρά δεν τα ρίχνουμε από το άνοιγμα στο καπάκι του μπλέντερ (γιατί θα πιτσιλίσουν), αλλά σταματάμε κάθε φορά τη λειτουργία της συσκευής, ανοίγουμε το καπάκι, τα προσθέτουμε, «σπρώχνουμε» με το κουτάλι, κλείνουμε και χτυπάμε για 1/2 λεπτό κάθε φορά.

Όταν τελειώσει το νερό και το λάδι, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 – 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα που θα έχει την υφή της μαγιονέζας. Τη βάζουμε σε βάζο που κλείνει καλά και τη διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 10 ημέρες.

Σερβίρουμε τη μαγιονέζα ταραμά αντί ταραμοσαλάτας, τη χρησιμοποιούμε ως σάλτσα σε λαχανοσαλάτες ή σε οσπριοσαλάτες, την αλείφουμε σε ντακάκια ή συνοδεύουμε με αυτήν ψητά ή μαγειρευτά θαλασσινά (χταπόδι, σουπιές, καλαμάρια κ.λπ.).

Αλάτι ταραμά;

Ένα πρωτότυπο κοντιμέντο, με τη θαλασσινή αλμύρα του ταραμά, μας προτείνει ο Χρ. Πέσκιας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 80° C στη λειτουργία του αέρα. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε με μια σπάτουλα 100 γρ. ταραμά σε λεπτή και αραιή στρώση. Ψήνουμε για περίπου 2 – 4 ώρες, μέχρι ο ταραμάς να αποξηρανθεί. Τον βγάζουμε από τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει και τον τρίβουμε με τα δάχτυλά μας. Φυλάμε το ιδιότυπο αυτό αλάτι σε βαζάκι και το χρησιμοποιούμε για να αρτύσουμε όσπρια, λαδομακαρονάδες, πιλάφια, ριζότο, πατάτες γιαχνί και άλλα λαδερά. [via]

Ίσως σε ενδιαφέρουν