Αρκτικές αλεπούδες βασανίζονται ώστε η πολύτιμη γούνα τους να μετατραπεί σε ακριβά παλτά και αξεσουάρ μόδας

Αρκτικές αλεπούδες βασανίζονται ώστε η πολύτιμη γούνα τους να μετατραπεί σε ακριβά παλτά και αξεσουάρ μόδας

Facebook
Twitter
Email

Η αλεπού της Αρκτικής βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα στενό κλουβί, τα μάτια της έγιναν κατακόκκινα και το σώμα της παραμορφώθηκε από το υπερβολικό κάτω από τη γυαλιστερή γούνα της.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο θλιβερή εικόνα της άγριας φύσης, όπου αυτά τα κομψά, όμορφα πλάσματα περιφέρονται ελεύθερα καθημερινά σε τεράστιες δασικές εκτάσεις, αναζητώντας τη λεία τους.

Εικόνες από στιγμές που ζούνε ελεύθερα στο περιβάλλον τους αποτελούν παρελθόν γι’ αυτά τα ζώα, αφού περνούν ολόκληρη τη ζωή τους σε κλουβιά, ενώ μερικά απ’ αυτά πλήττονται από προβλήματα υγείας, προτού σφαγιαστούν και στη συνέχεια χάσουν το δέρμα τους, ώστε η πολύτιμη γούνα τους να μετατραπεί σε ακριβά παλτά και αξεσουάρ μόδας.

Shocking eyewitness photographs and video shot on fur farms in western Finland by an animal rights group reveal that arctic foxes are being selectively bred to grow to be enormous

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται κάθε χρόνο για τη γούνα τους. Και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την παραγωγή γουναρικών πριν από 15 χρόνια, οι καταναλωτές ακόμα αγοράζουν εισαγόμενες γούνες.

Την επόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές θα συζητήσουν μια αναφορά που υπογράφηκε από διάφορους ακαδημαϊκούς και οικολόγους, συμπεριλαμβανομένου του Chris Packham, ο οποίος καλεί το Κοινοβούλιο να απαγορεύσει πλήρως τις πωλήσεις γουναρικών. Σήμερα, περίπου δύο εκατομμύρια γούνες εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Shocking pictures show monster fur farm foxes bred to a dangerously unhealthy size, all so that their pelts will be larger and fetch more money when sold after the animals are killed

Τα τελευταία πέντε χρόνια, από τη Φινλανδία εισήχθησαν είδη γούνας αξίας από 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την PETA, ενώ οι οίκοι πολυτελείας – όπως η Louis Vuitton και η Prada – χρησιμοποιούν γούνα αλεπούς στα ρούχα και τα αξεσουάρ τους.

At more than five times their normal weight the horrifying pictures of Arctic Foxes from a Finnish animal rights group show the animals confined in tiny cages

Εκστρατείες ζήτησαν την απαγόρευση παραγωγής γούνας στη Φινλανδία, όπως συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας και της Τσεχίας.

Αλλά αυτές οι αλεπούδες – που φτάνουν τα 40 κιλά, τα οποία είναι πέντε φορές το βάρος τους στην άγρια ​​φύση – είναι τόσο μεγάλες που δύσκολα μπορούν να κινηθούν.

Η φινλανδική ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων δημοσίευσε τις εικόνες που τράβηξαν πέρυσι εκπρόσωποι της αστυνομίας σε πέντε εκτροφεία στην απομακρυσμένη περιοχή Ostrobothnia στη δυτική Φινλανδία, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των 900 αγροκτημάτων γουνοφόρων της χώρας.

Fashion brands including Louis Vuitton and Prada are reported to use, or have used, fox fur in their clothing and accessories

Ισχυρίζεται ότι οι αλεπούδες γίνονται σκόπιμα τεράστιες για να παράγουν περισσότερη γούνα.

Μερικά από τα μεγαλύτερα αρσενικά φυλάσσονται ως αποθεματικά αναπαραγωγής, με το σπέρμα τους να χρησιμοποιείται για τεχνητή γονιμοποίηση των μεγαλύτερων θηλυκών, λέει η ομάδα. “Ο εκτροφέας βγάζει περισσότερα χρήματα από τα ζώα με την περισσότερη γούνα, αλλά τα ζώα πληρώνουν την τιμή αυτή με πόνο,” λέει ο Kristo Muurimaa, από την οργάνωση Justice for Animals.

Too fat to walk for fear of breaking their legs the obese animals sit lifeless in their cages waiting to be harvested

Μια από την ομάδα που κατέγραψε τις αλεπούδες δήλωσε: “Οι φάρμες αυτές είναι καταθλιπτικά μέρη. Ορισμένες αλεπούδες ουρλιάζουν από τον πόνο.”

“Ένιωσα μεγάλη θλίψη όταν κοίταξα στα μάτια τους. Βλέπω μια αλεπού που δεν είναι αλεπού. Το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτές οι αλεπούδες είναι να περιμένουν τον θάνατο.”

The animals are farmed to make garments with their prized pelts that help them stay warm in the wild

Οι αλεπούδες που βρίσκονται σε αιχμαλωσία, τρώνε μια τροφή που αποτελείται από πολτοποιημένα ψάρια και παραπροϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι αλεπούδες παραμένουν κλεισμένες σε στενά κλουβιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και αν και η γούνα τους τις προστατεύει από το κρύο, αυτή είναι επίσης η κατάρα του ζώου. Το ότι είναι καλυμμένες με όμορφη, γυαλιστερή γούνα.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, το τρίχωμα των αλεπούδων μεγαλώνει και η ζωή τους φθάνει σε πρόωρο τέλος. Λαβίδες χάλυβα χρησιμοποιούνται για να ακινητοποιηθούν από τον αυχένα και  στη συνέχεια τοποθετείται ένα ηλεκτρόδιο στο στόμα του ζώου και ένα άλλο στον πρωκτό του.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το θανατηφόρο σοκ πρέπει να είναι τουλάχιστον 110 volt και να διαρκέσει τουλάχιστον τρία δευτερόλεπτα για να εξασφαλιστεί ο γρήγορος θάνατός τους. H γούνα των αλεπούδων που σφάζονται αφαιρείται από το σώμα τους με μηχανήματα.

According to Finnish organisation Justice for Animals, the skins of the animals produced by Saga Furs are sold to high end fashion brands

Σύμφωνα με το φινλανδικό νόμο για την καλή διαβίωση των ζώων, απαγορεύεται η «εκτροφή ζώων ή η χρήση μεθόδων αναπαραγωγής που μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους ή σημαντικές βλάβες στην υγεία ή την καλή διαβίωση του ζώου».

Υπάρχουν τακτικές τυχαίες επιθεωρήσεις σε φάρμες, ενώ εκείνες που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς αντιμετωπίζουν απώλεια της άδειας λειτουργίας τους. Αλλά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα αυτό έχει αποτύχει.

Τα τυπικά προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν λυγισμένα πόδια, τα οποία μπορεί να οφείλονται στο υπερβολικό βάρος και στην έλλειψη άσκησης.

“Το δέρμα στο σώμα τους μπορεί να αναπτύξει φλεγμονή και τα βλέφαρά τους να χαλαρώσουν. Μπορεί να έχουν κόκκινα ή ροζ μάτια λόγω μολύνσεων, οι οποίες είναι μεταδοτικές,” είπε η κτηνίατρος Kati Pulli.

“Είναι πολύ αφύσικο γι’ αυτά τα άγρια, αρπακτικά ζώα να βρίσκονται σε ένα μικροσκοπικό κλουβί.”

Λέει επίσης ότι μερικές αλεπούδες εμφανίζουν ανώμαλη συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας την ίδια κίνηση, όπως το περπάτημα εμπρός και πίσω.

“Το κάνουν επειδή απελευθερώνονται ενδορφίνες [χημικά εγκεφάλου που ανακουφίζουν από το στρες]. Είναι τρομακτικό να βλέπεις σ’ αυτή την κατάσταση,” λέει η κ. Pulli.

Παρά την επιτυχημένη καμπάνια της δεκαετίας του ’90 με επικεφαλής την PETA και με τα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της Naomi Campbell, να υποστηρίζουν το σύνθημα «Θα προτιμούσα να περπατήσω γυμνή από το να φορέσω γούνα», η βιομηχανία γούνας σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Στη Φινλανδία, περίπου 2.4 εκατομμύρια αλεπούδες σφάχτηκαν για τη γούνα τους το 2016, ενώ η Κίνα, όπου η νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων είναι ανύπαρκτη, παράγει περισσότερες γούνες από αλεπούδες. Επιπλέον, η Κίνα έχει αγοράσει πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της γούνας της Φινλανδίας.

Τα Φινλανδικά προϊόντα γούνας πωλούνται επίσης σε εταιρείες όπως η Louis Vuitton, η οποία απαριθμεί μια ποικιλία από αξεσουάρ με γούνα αλεπούς στην ιστοσελίδα της, όπως ένα γιλέκο από γούνα αλεπούς αξίας  4.800€.

Η Louis Vuitton είναι μεταξύ των δεκάδων εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Prada και της Miu Miu, που αναφέρονται ως πελάτες στην ιστοσελίδα της Saga Furs.

Η Burberry αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν αγόρασε από την Saga Furs ή αν ένα σακάκι της με γούνα είναι φτιαγμένο από γούνα αλεπούς.

Από τη δημοσίευση των θλιβερών εικόνων των αλεπούδων, η Saga Furs αναφέρει ότι έχει επικοινωνήσει με περισσότερους κτηνιάτρους και συμφώνησε να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επιθεωρήσει όλες τις φάρμες και τις πρακτικές της, ενώ οποιαδήποτε μη συμμορφούμενη φάρμα της θα χάσει την πιστοποίησή της.

“Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα για να αυξήσετε τα κέρδη σας – και αυτές οι αλεπούδες υποφέρουν πολύ,” δήλωσε η διευθύντρια της PETA, Elisa Allen. “Εταιρείες σαν κι αυτές εκτρέφουν παχύσαρκα ζώα για να αποσπάσουν περισσότερη γούνα και να βγάλουν περισσότερα χρήματα από τα θύματά τους.”

Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων συνεχίζουν να καλούν τις εταιρείες πολυτελείας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αληθινή γούνα και να στραφούν προς άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ας ελπίσουμε πως όσοι έχουν δει τις ανησυχητικές εικόνες των ζώων αυτών θα σκεφτούν δύο φορές πριν μπουν τελικά στον πειρασμό να αγοράσουν ένα παλτό ή ένα αξεσουάρ από γούνα αλεπούς.

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!