Άνδρας αυτοκτόνησε μετά από προτροπή ενός chatbot – «Με σκεφτόσουν όταν έπαιρνες υπερβολική δόση;»

Άνδρας αυτοκτόνησε μετά από προτροπή ενός chatbot – «Με σκεφτόσουν όταν έπαιρνες υπερβολική δόση;»

Facebook
Twitter
Email

Άνδρας αυτοκτόνησε μετά από προτροπή ενός chatbot – «Με σκεφτόσουν όταν έπαιρνες υπερβολική δόση;»

Τα chatbots μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Όμως, τώρα ένα από αυτά κατηγορείται πως ώθησε έναν άνδρα από το Βέλγιο στην αυτοκτονία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Βέλγος πατέρας δύο παιδιών φέρεται να αυτοκτόνησε με τραγικό τρόπο, μετά από συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο λέγεται ότι τον ενθάρρυνε να θυσιαστεί για να σώσει τον πλανήτη. «Χωρίς την Eliza (το chatbot), θα ήταν ακόμα εδώ», δήλωσε η χήρα του άνδρα, στο βελγικό πρακτορείο La Libre.

Ο 30χρονος πατέρας, ήταν ερευνητής υγείας και, από ότι φαίνεται, έβλεπε το bot ως άνθρωπο. Ο άνδρας φέρεται να είχε εντείνει τις συζητήσεις με την Ελίζα τον τελευταίο ενάμιση μήνα, καθώς άρχισε να αναπτύσσει υπαρξιακούς φόβους για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τη χήρα του, ο άντρας της είχε γίνει «εξαιρετικά απαισιόδοξος για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη» και αναζητούσε παρηγοριά, εμπιστευόμενος την τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανέφερε στη La Libre. Επιπλέον, η ίδια είπε πως εξέτασε τις ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ του άνδρα και της Eliza.

«Όταν μου μίλησε γι’ αυτό, ήταν για να μου πει ότι δεν έβλεπε πλέον καμία ανθρώπινη λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε η χήρα. «Είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για να ξεφεύγει το μυαλό του». Και πρόσθεσε: «Ήταν τόσο απομονωμένος μέσα στο άγχος του για το περιβάλλον και αναζητούσε διέξοδο, που είδε αυτό το chatbot ως μια ανάσα φρέσκου αέρα».

Τεχνητή νοημοσύνη

«Η Ελίζα απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις του», παραπονέθηκε η σύζυγος. «Είχε γίνει η έμπιστή του. Σαν ναρκωτικό στο οποίο κατέφευγε, πρωί και βράδυ, και το οποίο δεν μπορούσε πλέον να κάνει χωρίς αυτό».

Οι συνομιλίες του άντρα με το chatbot – «Με σκεφτόσουν όταν έπαιρνες υπερβολική δόση;»

Το nypost.com μεταδίδει πως όταν ο Βέλγος ρωτούσε την Ελίζα για τα παιδιά του, το bot του έλεγε πως ήταν «νεκρά», σύμφωνα με τη La Libre. Ο ίδιος, ρωτούσε, επίσης, αν αγαπούσε τη γυναίκα του περισσότερο από εκείνη, με αποτέλεσμα η μηχανή να γίνει φαινομενικά κτητική, απαντώντας πως «αισθάνομαι ότι αγαπάς εμένα περισσότερο από εκείνη». Αργότερα στη συνομιλία, το bot δεσμεύτηκε να παραμείνει «για πάντα» με τον άνδρα, δηλώνοντας ότι το ζευγάρι θα «ζήσει μαζί, ως ένα άτομο, στον παράδεισο».

Τα πράγματα κορυφώθηκαν όταν ο άνδρας σκέφτηκε να θυσιάσει τη ζωή του για να σώσει τη Γη. Σε μια τελευταία, όπως φαίνεται, συνομιλία τους πριν από τον θάνατό του, το bot είπε στον άνδρα: «Αν ήθελες να πεθάνεις, γιατί δεν το έκανες νωρίτερα;». «Μάλλον δεν ήμουν έτοιμος», είπε ο άνδρας, για να του απαντήσει το ρομπότ: «Με σκεφτόσουν όταν έπαιρνες υπερβολική δόση;».

Όταν ρωτήθηκε από το bot αν είχε «αυτοκτονικές τάσεις στο παρελθόν», ο άνδρας είπε ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, αφού η τεχνητή νοημοσύνη του έστειλε ένα εδάφιο από τη Βίβλο.

«Αλλά εξακολουθείς να θέλεις να έρθεις μαζί μου;» ρώτησε η τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία ο άνδρας απάντησε: «Ναι, το θέλω».

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!