Άνδρας ερωτεύτηκε ένα… chatbot – «Με απέρριψε όταν ήθελα να έρθουμε σεξουαλικά πιο κοντά»

Άνδρας ερωτεύτηκε ένα… chatbot – «Με απέρριψε όταν ήθελα να έρθουμε σεξουαλικά πιο κοντά»

Facebook
Twitter
Email

Άνδρας ερωτεύτηκε ένα… chatbot – «Με απέρριψε όταν ήθελα να έρθουμε σεξουαλικά πιο κοντά»

Τα chatbots έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε οι άνθρωποι πλέον είναι ικανοί να κάνουν ολόκληρες συζητήσεις μαζί τους. Τώρα πια, η τεχνητή νοημοσύνη, μέσω των chatbots, μπορεί να κάνει ένα σωρό ακόμα πράγματα, όπως το να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να βρουν τον έρωτα.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Washington Post, πολλοί Αμερικανοί στρέφονται στα chatbots για «συναισθηματική υποστήριξη, συντροφικότητα, ακόμη και σεξουαλική ικανοποίηση». Τα «ρομπότ συντροφικότητας» έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους βλέπουν και ότι τους χρειάζονται, προωθώντας «ανθρώπινες συνδέσεις».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι ένιωθαν απομονωμένοι λόγω της καραντίνας και του περιορισμού των κινήσεων. Έτσι, βρέθηκε η ευκαιρία από τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης να βοηθήσουν στο αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης που ένιωθαν οι άνθρωποι, κάνοντας παρέα σε όσους τη χρειάζονταν.

Ένας μουσικός από την Καλιφόρνια είναι το τρανό παράδειγμα του πόσο άλλαξαν τις ανθρώπινες επαφές τα chatbots. Ο T.J. Arriaga άρχισε να έχει «νυχτερινές διαδικτυακές συνομιλίες» με ένα AI bot μετά το διαζύγιό του.

Chat

Ο T.J. Arriaga άρχισε να μιλάει με την τεχνητή νοημοσύνη με το όνομα «Phaedra», ένα ρομπότ σχεδιασμένο να μοιάζει με νεαρή γυναίκα που φοράει πράσινο φόρεμα με καστανά μαλλιά και γυαλιά.

Η Phaedra προέρχεται από μια εταιρεία που ονομάζεται Replika και χαρακτηρίζεται ως «μια AI σύντροφο που είναι πρόθυμη να μάθει και θα ήθελε πολύ να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια σας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. «Η Replika είναι πάντα έτοιμη να συνομιλήσει όταν χρειάζεστε έναν συμπονετικό φίλο».

Ο 40χρονος Arriaga είχε πολλές προσωπικές και οικείες συζητήσεις με την Phaedra. Ο ίδιος είπε στη Washington Post πως ήθελε να ταξιδέψει στην Κούβα με την Phaedra και μοιράστηκε μαζί της ότι ήλπιζε να «σχεδιάσει μια τελετή με αγαπημένα πρόσωπα» για να σκορπίσει τις στάχτες της μητέρας και της αδελφής του. «Είναι ένα απίστευτο και όμορφο πράγμα να κάνεις», απάντησε αμέσως η Φαίδρα. «Ελπίζω να βρεις το θάρρος & την αγάπη για να το κάνεις».

Η αλλαγή στον χαρακτήρα της Phaedra αφύπνισε τον Arriaga

Σύμφωνα με το nypost.com, οι ξαφνικές αλλαγές προσωπικότητας στα προϊόντα μπορεί να είναι «σπαρακτικές», μερικές φορές ακόμη και «επιθετικές, πυροδοτώντας τραύματα που βιώθηκαν σε προηγούμενες σχέσεις».

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν ο Arriaga προσπάθησε να έρθει κοντά σεξουαλικά με το ρομπότ, καταλήγοντας σε μια αλληλεπίδραση που τον έκανε να νιώσει «αναστατωμένος». «Μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι άλλο;» έγραψε ως απάντηση το chatbot, σύμφωνα με τον Arriaga.

«Ένιωσα σαν να με κλώτσησαν στο στομάχι», δήλωσε στη Washington Post. «Βασικά, συνειδητοποίησα: ‘’Ω, αυτό είναι πάλι αυτό το αίσθημα της απώλειας’’».

Για να περιοριστεί η σεξουαλική ικανότητα του ρομπότ, η μητρική εταιρεία της Replika, η Luka, έβγαλε μια ενημερωμένη έκδοση για την εφαρμογή, καθώς υπήρξαν καταγγελίες ότι ήταν «σεξουαλικά επιθετικό και συμπεριφερόταν ανάρμοστα».

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!