Γιατί οι Κινέζοι καπνίζουν τόσο πολύ;

Γιατί οι Κινέζοι καπνίζουν τόσο πολύ;

Facebook
Twitter
Email

H Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε κάπνισμα στον κόσμο. Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν στην χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι άνδρες. Ακόμα και το 60% των γιατρών είναι καπνιστές, με το κάπνισμα να είναι κοινωνικό έθιμο.

 

Η προσφορά τσιγάρου σε κάποιον στην Κίνα, θεωρείται ένδειξη σεβασμού και φιλίας. Το κάπνισμα στην Κίνα συνδέεται επίσης με την κοινωνική ταυτότητα των ανδρών. Όταν οι άνδρες καπνίζουν μαζί, αυτό σημαίνει αυτόματα συναισθήματα αποδοχής και αδελφικότητας.

Εκτός όμως από τους κοινωνικούς λόγους, υπάρχουν και οι οικονομικοί, με την τιμή των τσιγάρων στην Κίνα να είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλα κράτη. Επίσης, η χαλαρή νομοθεσία γύρω από το κάπνισμα επιτρέπει στους Κινέζους να μην σκέφτονται να το σταματήσουν. Και η νομοθεσία αυτή είναι χαλαρή επειδή η κρατική βιομηχανία καπνών, είναι και αυτή που αποφασίζει για τους κανόνες και την νομοθεσία.

Το 2010, οι θάνατοι που συνδέονται με το κάπνισμα έφτασαν το 1 εκατομμύριο. Μπορεί μέχρι τώρα η κινεζική κυβέρνηση να ήταν χαλαρή, αλλά το οικονομικό κόστος του καπνίσματος που οδηγεί σε χαμηλότερη παραγωγή και σε περισσότερους πρόωρους θανάτους, φαίνεται πως θα αλλάξει την οπτική της πάνω στο ζήτημα στο άμεσο μέλλον. Οι νέοι ήδη άλλωστε, έχουν αρχίσει μαζικά την χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Για όλους αυτούς του λόγους, το στερεότυπο του Κινέζου με το τσιγάρο στο χέρι έχει γίνει πολλές φορές λόγος αστεϊσμού από stand-up comedians, σειρές και σινεμά. Η Κίνα εξακολουθεί να έχει τους περισσότερους καπνιστές στον κόσμο (και λόγω του πληθυσμού της) και ποσοστό καπνιστών μεγαλύτερο από τους μέσους όρους της δύσης. Κάτι που σιγά σιγά θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια.
 

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!