Γρίφος: Χημικοί και αλχημιστές

Γρίφος: Χημικοί και αλχημιστές

Facebook
Twitter
Email

Γρίφος: Χημικοί και αλχημιστές

Διοργανώθηκε κάποτε ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 100 άνθρωποι οι οποίοι ήταν είτε χημικοί είτε αλχημιστές. Κάποια στιγμή ρωτήθηκαν οι 50 από αυτούς αν στους υπόλοιπους που συμμετέχουν στο συνέδριο (χωρίς δηλαδή να υπολογίζουν τον εαυτό τους) υπάρχουν περισσότεροι χημικοί ή αλχημιστές. Όλοι απάντησαν πως οι αλχημιστές είναι περισσότεροι. Αν γνωρίζουμε πως οι χημικοί λένε πάντοτε την αλήθεια, ενώ οι αλχημιστές λένε πάντοτε ψέματα, τότε πόσοι χημικοί και πόσοι αλχημιστές συμμετείχαν στο συνέδριο;.

Δείτε την απάντηση παρακάτω…

.
.
.
.
.
.

Αν οι χημικοί ήταν περισσότεροι τότε θα ήταν τουλάχιστον 51, άρα θα υπήρχε τουλάχιστον ένας χημικός μέσα στους 50 ερωτηθέντες. Αυτός θα απαντούσε ότι οι χημικοί είναι περισσότεροι, πράγμα άτοπο γιατί και οι 50 ερωτηθέντες απάντησαν πως οι αλχημιστές είναι περισσότεροι.

Από την άλλη, αν οι αλχημιστές ήταν περισσότεροι τότε θα ήταν τουλάχιστον 51, άρα θα υπήρχε τουλάχιστον ένας αλχημιστής μέσα στους 50 ερωτηθέντες. Αυτός θα απαντούσε ψέματα ότι οι χημικοί είναι περισσότεροι, επίσης άτοπο.
Άρα η μόνη δυνατότητα είναι να υπάρχει ίσος αριθμός χημικών και αλχημιστών.

Μένει να επαληθεύσουμε ότι στην περίπτωση δύο ίσων ομάδων, οποιοιδήποτε 50 και αν ερωτήθηκαν θα απαντούσαν πως οι αλχημιστές είναι περισσότεροι. Πράγματι, ένας χημικός θα σκεφτόταν ότι οι αλχημιστές είναι περισσότεροι αν εξαιρούσε τον εαυτό του από το πλήθος των χημικών και θα απαντούσε ότι οι αλχημιστές είναι περισσότεροι, ενώ ένας αλχημιστής θα σκεφτόταν ότι οι χημικοί είναι περισσότεροι αν εξαιρούσε τον εαυτό του από το πλήθος των αλχημιστών και θα απαντούσε ψέματα ότι οι αλχημιστές είναι περισσότεροι. Οπότε στο συνέδριο συμμετείχαν 50 χημικοί και 50 αλχημιστές.

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!