Περίεργο αλλά πραγματικό: Γυναικείος οργανισμός παράγει αλκοόλ

Περίεργο αλλά πραγματικό: Γυναικείος οργανισμός παράγει αλκοόλ

Facebook
Twitter
Email

Μια 61χρονη γυναίκα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που βρέθηκε να ουρεί αλκοόλ, το οποίο παράγει ο ίδιος ο οργανισμός της, χωρίς να έχει πιεί στάλα αλκοολούχου ποτού, είναι η πρώτη στον κόσμο που βρέθηκε να έχει το λεγόμενο «σύνδρομο ουρικής ιδιοπαραγωγής αλκοόλ» ή «σύνδρομο αλκοολικής ζύμωσης ουροδόχου κύστης».

 

Η εν λόγω διαταραχή προκαλείται από ένα μικροοργανισμό (μύκητα) στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος επιφέρει ζύμωση στα σάκχαρα της ουροδόχου κύστης δημιουργώντας έτσι αλκοόλ, το οποίο μετά ανιχνεύεται στα ούρα σε σημαντικές ποσότητες. Η γυναίκα, που διατηρεί την ανωνυμία της, πάσχει από ανεξέλεγκτο διαβήτη και κίρρωση του ήπατος και προοριζόταν για μεταμόσχευση ήπατος, αλλά οι εξετάσεις στο νοσοκομείο αποκάλυψαν πολύ αλκοόλ στα ούρα της.

Παρόλο που η γυναίκα αρνιόταν κατηγορηματικά και ορκιζόταν ότι δεν έπινε καθόλου αλκοόλ, αφαιρέθηκε από τη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και της ζητήθηκε να κάνει πρώτα θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ. Νέες εξετάσεις όμως βρήκαν αλκοόλ (αιθανόλη) στα ούρα αλλά όχι στο αίμα της, κάτι που παραξένεψε πολύ τους γιατρούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας Κενίτσι Ταμάμα του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», βρήκαν τελικά ότι τα ούρα της γυναίκας περιείχαν ένα συγκεκριμένο μύκητα (Candida glabrata), ο οποίος αποτελεί μέρος του συνηθισμένου μικροβιώματος του ανθρώπου και είναι συγγενικός με τον ζυμομήκυτα της ζυθοποιίας.

Επειδή τα ούρα της γυναίκας περιείχαν πολλά σάκχαρα λόγω του διαβήτη της, διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας χρησιμοποιούσε την αφθονία γλυκόζης (σακχάρων) για να φτιάχνει αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα (έως 800 mg/dL), έχοντας δημιουργήσει μια ιδιότυπη μίνι-ζυθοποιία μέσα στην ουροδόχο κύστη της ασθενούς. Οι γιατροί σοκαρίστηκαν από την ιδιόμορφη περίπτωση, αλλά η ίδια η γυναίκα ανακουφίστηκε, σύμφωνα με το «New Scientist», καθώς, αν μη τι άλλο, αποδείχθηκε ότι δεν έλεγε ψέματα ότι δεν ήταν αλκοολική, ενώ έγινε ξανά δεκτή στη λίστα μεταμοσχεύσεων.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί κάποιες περιπτώσεις ιδιοπαραγωγής αλκοόλ μέσα στο σώμα, στις οποίες οι μύκητες στο έντερο μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε αλκοόλ, που μετά απορροφάται και ανιχνεύεται στο αίμα. Αυτό κάνει τους ανθρώπους αυτούς να νιώθουν συμπτώματα μεθυσιού, χωρίς να έχουν πιεί καθόλου αλκοολούχα ποτά. Κάτι ανάλογο πάντως δεν συμβαίνει στην 61χρονη γυναίκα, επειδή το αλκοόλ παράγεται στην στην ουροδόχο κύστη της και δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!