Cookie Consent by Privacy Policies website
Πώς οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ καταφέρνουν να μην ζαλίζονται

Πώς οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ καταφέρνουν να μην ζαλίζονται

Πώς οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ καταφέρνουν να μην ζαλίζονται

Αρκεί μόνο να παρακολουθήσετε έναν αθλητή καλλιτεχνικού πατινάζ να κάνει μια σειρά περιστροφών για να ζαλιστείστε λίγο, ακόμη κι αν βρίσκεστε στον καναπέ σας, αλλά και να αναρωτηθείτε πώς οι ίδιοι οι αθλητές καταφέρνουν να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους, παρά τις πολλές περιστροφές, χωρίς να ζαλιστούν;

Καλλιτεχνικό πατινάζ

Για να απαντήσετε σε αυτό, είναι απαραίτητο να καταλάβετε τι προκαλεί τη ζάλη αρχικά. Ξεκινά από το αιθουσαίο σύστημα του εσωτερικού αυτιού σας, το οποίο περιέχει τρία ημικυκλικά κανάλια γεμάτα με υγρό, εξηγεί το mentalfloss.com. Μέσα στο υγρό υπάρχουν τριχωτά κύτταρα, όπως εξηγεί η HowStuffWorks. Όταν κινείστε, το υγρό κινείται, διεγείροντας τα τριχωτά κύτταρα να στείλουν μηνύματα στον εγκέφαλό σας σχετικά με την κίνησή σας. Χάρη στην αδράνεια, αυτή η διαδικασία μπερδεύεται όταν εμπλέκεται η γρήγορη περιστροφή.

«Αν πάρεις ένα ποτήρι νερό και το βάλεις σε ένα στρογγυλό ξύλο κοπής, και το στριφογυρίσεις λίγο και μετά το σταματήσεις, το νερό δεν θα κινείται», είπε στο Live Science ο νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Brandeis, Paul DiZio. Περιστρέψτε την βάση για περισσότερη ώρα και πιο γρήγορα, και όταν τη σταματήσετε απότομα, το νερό θα κυλήσει τριγύρω.

Πώς οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ καταφέρνουν να μην ζαλίζονται

Το υγρό στο εσωτερικό του αυτιού, λοιπόν, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο: Το υγρό αρχικά θα αντισταθεί στην κίνηση προς την κατεύθυνση της κίνησής σας, αλλά όλη η περιστροφή θα ασκήσει γρήγορα αρκετή δύναμη για να το κάνει. Όταν εσείς και το υγρό στο εσωτερικό του αυτιού σας κινείστε προς την ίδια κατεύθυνση με τον ίδιο ρυθμό, τα τριχωτά κύτταρα σταματούν να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο. Αλλά μόλις σταματήσετε, η ορμή του υγρού θα διατηρηθεί και τα τριχωτά κύτταρα θα στείλουν περισσότερα μηνύματα. Έτσι, ο εγκέφαλός σας θα νομίζει ότι κινείστε ενώ στην ουσία έχετε σταματήσει. Άλλα μέρη του σώματός σας -ειδικά τα μάτια σας- λειτουργούν με βάση τα σήματα από τον εγκέφαλό σας ότι περιστρέφεστε, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη.

Οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ δεν έχουν κάποιου είδους υπεράνθρωπο υγρό στο εσωτερικό του αυτιού τους. Έτσι και οι ίδιοι ζαλίζονται. Το μυστικό τους είναι ουσιαστικά η ατελείωτη εξάσκηση. Οι αρχάριοι πατινέρ ξεκινούν αργά, με μια περιστροφή ή δύο, και ανεβάζουν τον αριθμό σιγά σιγά. Υπάρχουν ακόμη και περιστρεφόμενοι ιμάντες με τους οποίες εξασκούνται έξω από τον πάγο, ώστε να μπορούν να εγκλιματιστούν στην αίσθηση. Εκθέτοντας τον εαυτό τους επανειλημμένα σε ιλιγγιώδεις καταστάσεις, διδάσκουν τον εγκέφαλό τους να συνηθίσει το συναίσθημα, ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις του να είναι λιγότερο σοβαρές -και έτσι μπορούν να το ξεπεράσουν πιο γρήγορα από εμάς.

Καλλιτεχνικό πατινάζ

Οι πατινέρ, ωστόσο, έχουν κόλπα για να τους βοηθήσουν να επαναπροσανατολιστούν μετά τις περιστροφές. Η Bradie Tennell, μέλος της βραβευμένης με χάλκινο μετάλλιο Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ το 2018, είπε στο TODAY ότι τείνει να ανοιγοκλείνει τα μάτια της πολύ γρήγορα αμέσως μετά από μία περιστροφή, ενώ άλλοι προπονητές συμβουλεύουν τους αθλητές τους να διαλέξουν ένα σημείο για να κοιτάξουν επίμονα καθώς σταματούν να στρίβουν. Και μόνο επειδή ένας αθλητής καλλιτεχνικού πατινάζ έχει συνηθίσει να διώχνει τη ζάλη δεν σημαίνει ότι έχει πλήρη ανοσία. Η Tennell είπε, σύμφωνα με το mentalfloss.com, ότι αν κάνει μια στροφή μετά από λίγες ημέρες διακοπής, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζαλιστεί.                                                      

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!