Cookie Consent by Privacy Policies website
Viral News

Πώς το αβοκάντο έγινε ο "πράσινος χρυσός" και στόχος των καρτέλ ναρκωτικών

Απίστευτο για πολλούς, ωστόσο πραγματικότητα: τα έσοδα από την εξαγωγή του αβοκάντο, μόνο στις ΗΠΑ, αγγίζουν τα 2,4 δισ δολάρια.

 

Η πολιτεία του Μιτσοακάν, στο Μεξικό, είναι αυτή με την μεγαλύτερη παραγωγή αβοκάντο σε ολόκληρο τον κόσμο, τον επονομαζόμενο και «πράσινο χρυσό».

Αποτέλεσμα αυτή της δυναμικής που παρουσιάζει το συγκεκριμένο φρούτο, είναι η δημιουργία ομάδων πολιτοφυλακής από ντόπιους καλλιεργητές ούτως ώστε να προστατεύσουν το προϊόν τους από τα καρτέλ των ναρκωτικών και τους ληστές.

Η εκτόξευση που είδε το αβοκάντο στις πωλήσεις του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές – πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει τις δυτικές περιοχές του Μεξικό μακριά από την φτώχεια μέσα σε δέκα χρόνια.

Μόνο που το πολύ χρήμα έχει προσελκύσει το «ενδιαφέρον» από συμμορίες και καρτέλ, με την ωμή βία να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό τους, αποτρέποντας μάλιστα τις αστυνομικές αρχές να προβούν στην σύλληψη τους και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των καλλιεργητών, με τις εξαγωγές τους να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει, πως σκέφτονται να αποσύρουν τους επιθεωρητές των περιβολιών.

Οπως δηλώνουν πολύ μικροπαραγωγοί, η χρήση των όπλων, είναι επιβεβλημένο και η φύλαξης της παραγωγής τους είναι κάτι για το οποίο αξίζει κανείς να πολεμήσει.

«Αν δεν ήταν για το αβοκάντο, θα έπρεπε να φύγω για να βρω αλλού δουλειά. Ισως να πήγαινα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάπου αλλού», είπε ένας από τα μέλη της πολιτοφυλακής, ο Πέδρο δε λα Γκουάντε, του οποίου το μικρό περιβόλι με τα αβοκάντο, τον βοηθάει να κερδίζει πολύ περισσότερα, από το αν καλλιεργούσε οποιοδήποτε άλλο καρπό, νόμιμο ή παράνομο.

Ενώ λοιπόν οι Μεξικάνοι καλλιεργητές του αβοκάντο ζούν καιρό τώρα , με τις απειλές, τους εκβιασμούς, τις ληστείες και των διαφόρων ειδών επιθέσεων, η ιστορία πέρασε τα σύνορα και έγινε ευρύτερα γνωστή όταν στα μέσα Αυγούστου, 2019, οι επιθεωρητές του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, δέχτηκαν επίθεση στην περιοχή Ζιρακουαρέτιρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές, συμμορία, με την απειλή όπλων, έκλεψε το φορτηγό που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

«Αν στο μέλλον παραβιαστεί η ασφάλεια, ή αν υπάρξει η οποιαδήποτε απειλή κατά των εργαζομένων της υγειονομικής υπηρεσίας, θα αναστείλουμε αμέσως τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου προγράμματος», ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Μία τέτοια ενέργεια από μέρους των, θα είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί μεγάλος αριθμός φορτίων, δημιουργώντας έτσι, τεράστια προβλήματα στην βιομηχανία του αβοκάντο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως από το 1914 έως το 1997, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευαν την εισαγωγή του αβοκάντο από το Μεξικό, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την μεταφορά επιδημιών και άλλων ασθενειών που θα μπορούσαν να πλήξουν την χλωρίδα της χώρας.

Ο Γεωργικός Συνεταιρισμός του Μιτσοακάν, προχώρησε σε μία πρωτόγνωρη για αυτούς ενέργεια, δημοσιοποιώντας την επιστολή του υπουργείου Γεωργίας, των ΗΠΑ.

Η χειρονομία αυτή ερμηνεύτηκε, ως μία προειδοποίηση προς «πάσα κατεύθυνση – ενδιαφερόμενο», καθώς οποιαδήποτε λάθος ενέργεια, που θα είχε ως αποτέλεσμα, την απώλεια ανθρώπινης ζωής, θα είχε άμεσο αντίκτυπο, στην μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής χρημάτων της πολιτείας του Μιτσαοκάν, αφού οι Αμερικάνοι επιθεωρητές θα σταμάταγαν να ενέκριναν την εισαγωγή του αβοκάντο.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!