Πότε πραγματοποιήθηκε το πρώτο delivery πίτσας;

Πότε πραγματοποιήθηκε το πρώτο delivery πίτσας;

Facebook
Twitter
Email

Πότε πραγματοποιήθηκε το πρώτο delivery πίτσας;

Πολύ πριν η πίτσα γίνει μία από τις πιο γευστικές και διαδεδομένες απολαύσεις, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, το πρώτο delivery πίτσας ήταν ήδη γεγονός και μάλιστα προς ένα πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας της Ιταλίας.

Σήμερα αποτελεί, πλέον, διαδεδομένη επιλογή η παραγγελία πίτσας για ένα βράδυ με την οικογένεια ή τους φίλους στο σπίτι. Η διαδικασία πολύ απλή και γρήγορη, με το απολαυστικό σνακ να καταφτάνει στην πόρτα σας χωρίς να το καταλάβετε. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πριν πόσα χρόνια πραγματοποιήθηκε το πρώτο delivery πίτσας ή ποιος ήταν ο πρώτος παραλήπτης της;

Πίτσα

Πότε πραγματοποιήθηκε το πρώτο delivery πίτσας;

Ο θρύλος, λοιπόν, σύμφωνα με το mentalfloss.com, λέει ότι όταν ο βασιλιάς Ουμπέρτο I της Ιταλίας και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας πραγματοποίησαν ένα ταξίδι για δουλειές στη Νάπολη το 1889, η βασίλισσα βαρέθηκε, κατά κάποιον τρόπο, να τρώει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια εξεζητημένα γεύματα, οπότε ζήτησε να δειπνήσει με κάτι που θα έτρωγε και ο απλός πολίτης της Ιταλίας.

Ο διάσημος πιτσαϊόλο της Νάπολη, Ραφαέλε Εσποζίτο, σύμφωνα με το Food & Wine, κλήθηκε να προμηθεύσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας με μια πίτσα κατάλληλη για έναν βασιλιά -και μια βασίλισσα, φυσικά. Αυτός και η σύζυγός του έφτιαξαν τρεις διαφορετικές πίτσες, συμπεριλαμβανομένης μιας με λωρίδες λευκής μοτσαρέλας, πράσινο βασιλικό και κόκκινες ντομάτες, που έμοιαζαν με μια αρκετά απολαυστική ιταλική σημαία.

Πίτσα

Φυσικά, η βασίλισσα Μαργαρίτα και ο βασιλιάς Ουμπέρτο δεν θα ήθελαν να επισκεφθούν την πιτσαρία του Εσποζίτο, έτσι ο σεφ πήγε τις ζεστές πίτσες στο μέρος όπου το βασιλικό ζευγάρι διέμενε κατά την επίσκεψή του στη Νάπολη. Αυτή, λοιπόν, σύμφωνα με το mentalfloss.com, είναι και η πρώτη παράδοση πίτσας στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Όταν έφτασαν οι πίτσες, η βασίλισσα Μαργαρίτα έφαγε μια μπουκιά από βασιλικό, μοτσαρέλα και ντομάτα προτού χαρακτηρίσει το πιάτο του Εσποζίτο ως ένα από τα καλύτερα πιάτα που είχε φάει ποτέ. Κολακευμένος, ο Εσποζίτο έδωσε στην πίτσα -την διάσημη πια πίτσα Μαργαρίτα– το όνομά της.

Πίτσα

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Εσποζίτο έλαβε φιλοδώρημα -ως είθισται όταν παραγγέλνεις και σήμερα delivery- για την ταχεία εξυπηρέτησή του, αλλά σίγουρα έλαβε τα εύσημα για μια καλή δουλειά. Λίγες μέρες μετά την επινόηση της παράδοσης πίτσας, ο σεφ έλαβε μια ευχαριστήρια επιστολή από τον επικεφαλής του Royals’ Household της βασιλικής οικογένειας της Ιταλίας που έγραφε: «Αξιότιμε Ραφαέλε Εσποζίτο, σου επιβεβαιώνω ότι τα τρία είδη πίτσας που ετοίμασες για την Αυτού Μεγαλειότητα ήταν νόστιμα».

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!