Cookie Consent by Privacy Policies website
Τέσσερα από τα παλαιότερα τρόφιμα του κόσμου που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους

Τέσσερα από τα παλαιότερα τρόφιμα του κόσμου που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους

Τέσσερα από τα παλαιότερα τρόφιμα του κόσμου που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους

Τα τρόφιμα γενικότερα, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, σαπίζουν γρήγορα. Γι’ αυτό και οι αρχαιολόγοι κάνουν «πάρτι» κάθε φορά που μεταξύ των ευρημάτων των ανασκαφών τους ανακαλύπτουν πολύ παλιά τρόφιμα, τα οποία έχουν διατηρηθεί για αιώνες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Όπως και τα τέσσερα που ακολουθούν παρακάτω, από τα παλαιότερα τρόφιμα στον κόσμο που έχουν βρεθεί ποτέ.

Το παλαιότερο βρετανικό ψωμί

ψωμί

Κάποιοι είπαν ότι η πλημμυρισμένη τρύπα στο Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ένας λάκκος σκουπιδιών, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν τόπος θρησκευτικής προσφοράς. Όποιος κι αν ήταν ο αρχικός σκοπός της, μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα η τρύπα είχε μικρά κομμάτια απανθρακωμένου ψωμιού και άλλα νεολιθικά, πιθανότατα, πράγματα να επιπλέουν μέσα της, αναφέρει το mentalfloss.com. Υπολογίζεται ότι είναι 5.500 ετών, ενώ το παραψημένο ψωμί θεωρήθηκε λανθασμένα με κάρβουνο στην αρχή. Τότε ένας από τους αρχαιολόγους παρατήρησε θρυμματισμένους κόκκους κριθαριού σε αυτό. Εάν η ηλικία είναι σωστή, θα είχε γίνει από μερικούς από τους πρώτους ανθρώπους που μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Ευρώπη. Το παλαιότερο προϊόν δημητριακών που μοιάζει με ψωμί στον κόσμο, που περιγράφεται σε ένα έγγραφο του 2018, παρασκευάστηκε περίπου 4.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι η ανθρωπότητα άρχισε να ασκεί τη γεωργία.

Αρχαίος κινέζικος ζωμός

ζωμός

Κινέζοι εργάτες ενώ έσκαβαν έδαφος για να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο αεροδρόμιο ανακάλυψαν μια σφραγισμένη χάλκινη κατσαρόλα που περιείχε υγρό ζωμό και οστά που εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.400 ετών. Η ανακάλυψη έγινε σε έναν τάφο κοντά στην πρώην πρωτεύουσα κοντά στο Xian, όχι μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε ο περίφημος Πήλινος Στρατός στον τόπο ταφής του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, αναφέρει το mentalfloss.com.

Εξαιρετικά παλιές ισπανικές σοκολάτες

σοκολάτα

Ισπανοί εξερευνητές έφεραν τη σοκολάτα, ένα τρόφιμο που προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Είναι πιθανό ότι δεν σώζεται μεγάλο μέρος του αρχικού δείγματος σήμερα, αλλά μια πλάκα σοκολάτας Cadbury’s που παρασκευάστηκε το 1902 μπορεί να έχει την καλύτερη προέλευση. Το γλύκισμα πουλήθηκε σε ένα κουτί από κασσίτερο ως αναμνηστικό για τη στέψη του Εδουάρδου Ζ‘ και στο καπάκι της υπήρχαν πορτρέτα του νέου Βρετανού βασιλιά και της συζύγου του, Αλεξάνδρας. Τώρα βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Ανάν στη Σκωτία.

Ρωμαϊκό κρασί σε σφραγισμένο μπουκάλι

Παλιό κρασί

Το 1867 οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μπουκάλι ρωμαϊκού κρασιού που χρονολογείται περίπου το 325 π. Χ. κοντά στο Speyer της Γερμανίας, το οποίο έκτοτε έχει επικυρωθεί ως το παλαιότερο γνωστό κρασί παγκοσμίως που βρίσκεται ακόμα σε υγρή κατάσταση. Βρέθηκε σε μία από τις δύο σαρκοφάγους με πολλά άλλα μπουκάλια που είχαν προ πολλού στεγνώσει. Αυτό το μπουκάλι παρέμεινε πόσιμο γιατί το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του κρασιού από την οξείδωση έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Μετά από 1600 χρόνια, το περιεχόμενο είναι και κηρώδες και ιλυώδες, ενώ η περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει εξαφανιστεί προ πολλού.

Ίσως σε ενδιαφέρουν

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε με το email σας για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη τα πιο Hot, απίθανα, μοναδικά άρθρα μας στο Inbox σας!